Wydrukuj

Przyrodnicze wycieczki wokół Bzury – czystej rzeczki

15-11-2013

Podczas pogodnego czerwcowego dnia w Chociszewie, miało miejsce spotkanie , które na celu miało omówienie powstania trasy przyszłej wyprawy. W zebraniu, prowadzonym przez Krzysztofa Florysa, uczestniczyli uczniowie szkoły podstawowej w Chociszewie wraz z nauczycielką, Panią Barbarą Witczak. Razem, zgodnie doszliśmy do wniosku, że aby w pełni wykorzystać turystyczny potencjał Chociszewa, quest odbędzie się na rowerach.

IMG_0027

Przygotowaliśmy dla wszystkich rowery na których po części warsztatowej wybraliśmy się na potencjalną trasę questu.

IMG_0028

Podczas  wycieczki były zachwyty przyrodą, niegroźne upadki, ale też mierzenie obwodu pomnikowej, dużej lipy.

201306121206

Okazało się, że nasza trasa przebiega raz po prawej raz po lewej stronie Bzury, znanej rzeki, która w Chociszewie jest jeszcze dość małą ale i czystą rzeką. To też zainspirowało autora tytułu naszego questu, którego pomysł na nazwę wydał się nam najlepszy: „Przyrodnicze wycieczki, wokół Bzury – czystej rzeczki”.

IMG_0039

Jednocześnie zdecydowaliśmy, że na trasie skupimy się na tematyce przyrodniczej, opisując m.in.:

1. Ciekawy dąb,
  2. Lipę – miejsce po dawnej karczmie,
  3. Rzekę Bzurę,
  4. Pola truskawkowe,
  5. Gospodarstwo „Tabun” – konie, agromuzeum,
  6. Pomnik przyrody – leciwą Lipę,
  7. Staw,
  8. Czynny jeszcze Młyn.

Na trasie zobaczycie też gniazdo bociana, miejsce po starym cmentarzu ewangelickim, czy przydrożne kapliczki.

IMG_0058

Po powrocie z trasy zdecydowaliśmy o ostatecznym przebiegu questu, miejscach do opisania. Wybraliśmy miejsce na skarb i stworzyliśmy pieczątkę questu. Umówiliśmy się także na dalsze prace nad trasą.

201306121210