Wydrukuj

Jak to wszystko się zaczęło, czyli historie i legendy Lutomierska

15-11-2013

Kolejne spotkanie edukacyjne z metodologii questingu w ramach projektu współpracy pt. „QUESTING umożliwi innowacyjne zwiedzanie”, odbyło się w dniu 6. czerwca w Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Lutomiersku na terenie działania LGD Fundacji PRYM.

Dyskutowaliśmy wraz z grupą młodzieży i nauczycieli pod kierownictwem Pani  dyrektor Barbary Świstek, o pomysłach na tematykę i trasę questu. Poddaliśmy weryfikacji wstępne pomysły na tematykę wyprawy, które grupa wypisała po pierwszym spotkaniu w Parzęczewie oraz po odwiedzeniu questów w Bałtowie. Potencjalnymi tematami były:

1. Klasztor Salezjanów w Lutomiersku
  2. Don Bosco w Lutomiersku
  3. Kościół w Lutomiersku
  4. Rzeka Ner
  5. Historia dębu posadzonego przez Barbarę Sanguszkową

lutomiersk1

lutomiersk2

Po weryfikacji w terenie wybranych elementów z poszczególnych tematów, zdecydowano, iż trasa questu poprowadzi od szkoły poprzez cmentarz, zalew, łąki koło Neru, oraz zespół klasztorny o.o Salezjanów. Wędrując trasą questu turysta odkryje tajemnice początków Lutomierska, odwiedzi groby poległych w walce o wolność, pozna historie i legendy związane m.in.  z ciekawym klasztorem Salezjanów.

201306061172

Obecnie w konsultacji z trenerem trwa przygotowywanie wierszowanych wskazówek i zagadek questu, oraz rysunków.